Budó je život i smrt...

Ninpó - téma (nejen) pro rok 2008

02.05.2008 00:51

Letošní téma, roku 2008, je Togakure ryú ninpó taijutsu. V Denshó Togakure však není mnoho technik popsáno. Ninpó taijutsu je obecně založeno na technikách kosshi jutsu a koppo jutsu. V Bujinkanu to jsou tedy především školy Gyokko ryú a Koto ryú. V Togakure denshó je jediná taijutsu kata, a to Tonso no kata. Ta popisuje techniky úniku a skrytí se. Je tedy provázána s Gotonpó, využitím pěti elementů k úniku (země, voda, oheň, kov a dřevo). Tonso no kata jsou techniky pro začátečníky v ninjutsu. Její principy, ale i další filozofie ninjutsu se pak praktikuje na jakékoliv další techniky taijutsu kosshi či koppó. Klasické techniky z Gyokko ryú a Koto ryú se tedy v ninjutsu provádějí jinak, skrze myšlení a filosofii ninpó.

Pamatujte, že Ninjutsu je především o úniku, ne o boji. V skutečném životě není vítěze, když dojde na fyzický střet. A jedno ze základních pravidel Togakure ryú zní: "Ode mně nikdy nevzejde zlá myšlenka, já nikdy nezaútočím první."

 

Osobní dovětek: V uplynulých letech jsme se převážně věnovali školám bu-jutsu. Letošní téma navozuje myšlenku, že nyní je změna, začínáme se věnovat ninjutsu. Ale jsem názoru, že Sensei Hatsumi nám předává ninpó taijutsu celou dobu. Zatímco základní techniky v Japonsku předvádějí studenti, Soke vždy k tomu přidává něco živoucího - a to je dle mého právě pohled ninji.

Když Takamatsu Sensei učil Hatsumiho techniky Takagiyoshin ryú, byl prý v nich slabý, proto mu do nich přidal ninpó taijutsu, aby je lépe zvládal a pochopil. Stejně to dělá Soke pro nás. Kamínky začínají do sebe zapadat.

Diskusní téma: Ninpó - téma (nejen) pro rok 2008

Datum: 03.05.2008

Vložil: Michal G.

Titulek: tok myšlenek začátečníka

Ahojky vespolek... ja osobně mám někdy pocit že filozofie "vše volně, bez síly" je ne vždy použitelná pro aplikaci ve skutečnosti, nehledě na to, že bojovník starého japonska se musel v poměrně krátké době naučit co nejefektivněji bojovat, jinak byl k ničemu, nebo mrtvý. Proto si myslím že nejpravděpodobněji se nejdřív zaměřili na tvrdé techniky kterými byl schopen tvrdě odzbrojit, zabít, zneškodnit protivníka. Neměl deset let na to aby "pochopil" a postupem času se technika "změkčovala" a "efektivnila :)". Mám totiž pocit že oproti např. karate je bujinkan "vyská škola budó". A nebo si myslíte že při jejich intenzitě tréninku byly schopni zvládat to co já se nenaučím ani za 100 let např za rok? Možná ano, možná i výchova od dětství v budó je dovedla k tomu že v 17 letech byli dokonalým bojovníkem. Nebo je to i přirozeným talentem? Každopádně mám dost často pocit - u začátečníků asi běžný - že se učím něco k čemu jsem ještě nedospěl (jak úsměvné v mém věku - 34 let). I když sem tam získám pocit že "už vím jak na to" tak další trénink zjišťuji zase pravý opak. Že nevím zase vůbec nic. Techniku kterou jsem několikrát opakoval a jakž takž podle mě zvládal (i když Mirek bude asi jiného mínění) tak najednou nedokážu zvládnout. A někdy naopak... a pak zase naopak... a zase. Zlepší se to někdy, přestanu si připadat jako lempl?

Datum: 04.05.2008

Vložil: Mirek

Titulek: Re: tok myšlenek začátečníka

A ty chceš být dokonalým bojovníkem? Chceš se ve svých 34 letech poměřovat silou s lidmi, kterým je 20 a už 10 let tráví v posilovně a na judistické žíněnce?
Měl by sis ujasnit, co vlastně chceš? Jestli vítězit - prohraješ. Jestli být silný - jsou a budou silnější. Pokud chceš žít a přežít, nehledej sílu, bojové umění je vždy o uvolněnosti. Ani mladý bojovník si nemůže dovolit plýtvat energií.
Jinak v Japonsku jsou Shihané, kteří také nezačali trénovat v 6 letech, ale daleko později. O tom tréninku to, samozřejmě, je.

Datum: 05.05.2008

Vložil: Michal G.

Titulek: Re: Re: tok myšlenek začátečníka

Trápit se myšlenkou na to že bych byl dokonalý má člověk čas tak do 18 let, pak většinou pochopí - ti nezaslepení pochopí (nevím proč mi padlo do hlavy úsloví "kdo nebyl komunistou nebyl mladý") - že to vlastně nejde - ať jde o BU nebo třeba o hudbu... stále je se co učit, stále je se v čem zdokonalovat. Cesta je cílem. V tom mám jasno. Pocitově je cesta správná, jen mě stejně jako asi každého na té cestě sem tam napadne otázka a hledám odpovědi. V tom já si jasno bohužel asi nikdy neudělám - vždy budou otázky (jde o to nezůstat tím komunistou) a možná se mnou nebudeš souhlasit, ale vždy budou i otázky bez odpovědi, popřípadě s několika správnými odpověďmi. Ale to neznamená že odpověď si musím vždy vybrat, ujasnit si... popřípadě si ji vytvořit, pokud není.
Jen namátkou několik odpovědí na otázku co vlastně chci:
být dokonalým, být naplněný odkazem dávného fungujícího systému, být neporazitelným, dosáhnout technický stupeň, být "tvrdej", naučit se nebát, naučit se cítit, být jako ten z filmu, zdokonalovat se sán pro svoje potěšení, nebát se konečně že mě někdo nabije, lítat v černým kimonu s kuklou a tabama na nohách po lese a balit na to holky a mnoho dalších - každý ať si doplní tu svoji... jeje těch odpovědí je najednou hromada - najdu tam i vyloženě špatné, ale která je ta správná - ta co se jí prezentuji navenek? Nebo ta co o ní sním uvnitř. Nikdo ti samozřejmě navenek neřekne - učím se to abych mohl někoho zbouchat ale spíš něco o klidu v duši, vyrovnanosti, neútočení... jde spíš než o to si říct co vlastně chceš o to, nacházet a zdokonalovat tu cestu k odpovědi, kterou bych chtěl říct nakonec i navenek, tu odpověď zkvalitňovat. Začneš chodit proto že chceš někoho zbouchat a nakonec dospěješ (a hlavně přežiješ)... do důchodu :) Patnácti, osmnáctiletý mladík se vždy bude chtít poměřovat a frajeřit... to jsou hormony, ale mě už proboha není patnáct abych chtěl být nejlepší. (to sem se zase rozkecal, radši jdu spát)

Datum: 05.05.2008

Vložil: Michal G.

Titulek: Re: Re: tok myšlenek začátečníka

možná by si z těch debat pod člákem časem mohl vydat pamflet... začínají být delší než článek samotný :) (Já vím že je to hlavně moje vina)

Datum: 02.05.2008

Vložil: Honza Maule

Titulek: myšlenka

Ahoj, jak jsem si četl tenhle článek a vzpomínal na to, co říkal sensei Svenerik, musím se přiznat, že mě až doteď nenapadlo spojovat tu uvolněnost v technikách "ne-ninjutsu" škol právě s ninpó. Naopak jsem si vždy myslel, že tak by to mělo být všude. Takhle to naopak vypadá, že se jedná právě o tu ninpo filozofii... Díky za nový náhled! H.

Datum: 02.05.2008

Vložil: Ondra Kupka

Titulek: Inspirace

Ahoj všichni,
tak pomalu začínám doceňovat smysl blogů, kort těch "bujinkanovských". Po tom, co jsem si do RSS klienta přidal tady Mirkovy stranky, tak jsem se konečně rozhoupal a přidal si také Henka blog (https://henka.wordpress.com/), který hodlám ve volných chvilkách projet i do minulosti. Ačkoli jsem teď dost doma, protože za 14 dní maturuju, tak mi tyto blogy dovolují zůstat v kontaktu a "up-to-date", s myslí stále dost často obrácenou k Bujinkanu a učiteli. Je dobré nechat se inspirovat a sem tam se zamyslet, i když třeba zrovna člověk nemá tak úplně čas na trénink.
Také bych rád tímto poděkoval Mirkovi za bezva stránky a blog :D
Už se těším zase na trénink.
Mějte se fajn
Ondra

Vyhledávání

Kontakt

Mirek Čermák, BCD, Shihan Tréninky v PRAZE 4 nebo 10 - KAŽDÉ PONDĚLÍ A STŘEDU, 19--21 h. V ÚTERÝ je další trénink Luboše Pokorného, na Praze 2.
Tréninky v LIBERCI - dle domluvy, zatím nárazově.
Tréninky v ŽELEZNÉM BRODĚ pod vedením Jana Michla dle domluvy - kontakt: 774 823 489, Jan Michl
Více viz sekce Tréninky
777 020 694

Blog

13.05.2008 01:32

Dobrý učitel neučí, ale inspiruje

02.05.2008 00:51

Ninpó - téma (nejen) pro rok 2008

02.05.2008 00:14

Vytvářejte podmínky pro štěstí

24.04.2008 22:44

Věnujte se svému tréninku

24.04.2008 22:01

Stupeň v Bujinkan a jeho hodnota

07.03.2008 16:45

RSS kanály