Budó je život i smrt...

Stupeň v Bujinkan a jeho hodnota

24.04.2008 22:01

Soke Hatsumi říká: „Měl bys znát svůj vlastní stupeň stejně tak dobře, jako znát dobře svá omezení a své dovednosti.“

 

Když dostanete stupeň, můžete to částečně brát jako osobní ohodnocení od svého učitele, ale stejně tak to berte jako názor učitele, kde byste v rámci hierarchie školy měli být. Učitel nemůže nechat všechny studenty stále na stejné úrovni, pak by všechno leželo na učiteli jako jediné autoritě, a také by to bylo matoucí pro nováčky, ale i obecně špatné pro disciplínu. Je to jako v armádě – nemůže být jeden generál a stovky pěšáků. Ale je chyba si myslet, že generál nebo důstojníci musí dokázat stejné věci jako pěšáci – člověk nemusí uběhnout 15 km na jeden zátah, ale může být dobrým stratégem.

Kdo kritizuje učitele za jeho hodnocení jiných, si zabírá právo činit stejná rozhodnutí jako jeho učitel, aniž by ale měl jeho zkušenosti a moudrost.

Kdo se cítí špatně z vlastního povýšení s myšlenkou, že na to nemá… toho naprosto chápu, také to mám za sebou. A není to zas tak špatný pocit. Mohu poradit jen to – důvěřujte učiteli tak, jak mu věříte i v jiných věcech. Řekněte si, že třeba učitel ve vás vidí něco dobrého, a snažte se objevit, co to je. Pokud to dobré budete dál posilovat, dáte svému stupni hodnotu, jak říká Soke. Anebo nad tím vůbec nepřemýšlejte a jen jděte dál, protože cesta, která vás dovedla do tohoto bodu a projevení této dobré vlastnosti či dovednosti, vás nejspíše povede i dál dobře a hodnota se bude projevovat sama. A pokud jste dosáhli již nějakého stupně, který s sebou nese odpovědnost v rámci skupiny, vemte ji a snažte se jí dostát. I to je trénink.

Co je ovšem nejhorší, pokud začnete přemýšlet opačným směrem a ztratíte důvěru – ať již v sebe sama, nebo ve svého učitele. Pak svoji cestu přerušíte a budete nuceni začít odznova. Ale je to vaše cesta, třeba jste si zrovna zvolili dobře :-)

Diskusní téma: Stupeň v Bujinkan a jeho hodnota

Datum: 03.11.2008

Vložil: Karel Frýbort

Titulek: není stupeň jako stupeň

Je to hezký článek. Musím ale říci, že technické stupně nejsou vždy prvořadým ukazatelem pokročilosti studenta. Bohužel se často setkáváme se studenty mající vysoký technický stupeň, ale nízkou úroveň cvičení.
Podle mě není dobré tuto skutečnost překrývat moudrýma slovama. Chtělo by to udělovat technické stupně rozumě a podle toho, kde se lidé opravdu nacházejí. Vidět danysty, kteří neznají někdy ani Sanšin no katu je dost příšerné.
Důvěra je velmi důležitá. S tím opět nelze nic jiného, než souhlasit. Důvěru si musí žák získat svou věrností a dřinou. A učitel ji musí získat svou odborností, bez ohledu na výši technického stupně (není shihan jako shihan) a přístupem k žákům. Mnoho jsem slyšel o tom, že se děla tzv. bujinkan politika. Fundovaně o tom mluví Filip B. Pokud chcete vědět více obraťte se na něj. Ale ani toto není dogma.

Vyhledávání

Kontakt

Mirek Čermák, BCD, Shihan Tréninky v PRAZE 4 nebo 10 - KAŽDÉ PONDĚLÍ A STŘEDU, 19--21 h. V ÚTERÝ je další trénink Luboše Pokorného, na Praze 2.
Tréninky v LIBERCI - dle domluvy, zatím nárazově.
Tréninky v ŽELEZNÉM BRODĚ pod vedením Jana Michla dle domluvy - kontakt: 774 823 489, Jan Michl
Více viz sekce Tréninky
777 020 694

Blog

13.05.2008 01:32

Dobrý učitel neučí, ale inspiruje

02.05.2008 00:51

Ninpó - téma (nejen) pro rok 2008

02.05.2008 00:14

Vytvářejte podmínky pro štěstí

24.04.2008 22:44

Věnujte se svému tréninku

24.04.2008 22:01

Stupeň v Bujinkan a jeho hodnota

07.03.2008 16:45

RSS kanály