Budó je život i smrt...

Věnujte se svému tréninku

24.04.2008 22:44

Nezáleží na tom, kde jste byli a co jste zažili, pokud to nedokážete zužitkovat. Jsou lidé, kterým se dá závidět, kam všude se dostali, a přesto nejsou lepší.
V Japonsku spousta lidí trénuje 5x, 6x i 7x týdně. To u nás asi nikdo nezná… A jen málokdo je ochoten obětovat tréninku kus sebe a svého života. Lidé stále čekají, co je naučíte, ale tím nic nezískají. V Japonsku dobří učitelé nevysvětlují vše do detailů, ale nechají samotného studenta, aby hledal. Jen ten, kdo hledá, tak má možnost najít. Dnes chtějí lidé všechno jako na tácku a ještě pokud možno zadarmo (na internetu i v byznysu je spousta věcí zadarmo – i když ne vždy to, co se jeví zdarma, opravdu nic nestojí). Stejně tak v tréninku – čím snadněji se k něčemu dostanete, tím menší to obvykle má hodnotu.

 

Studujeme japonskou školu, navíc bojové umění, proto do toho, prosím, nezatahujte svoje evropské zvyklosti lenivého a konzumního moderního života. Učitel není váš služebník a student není zákazník. A jestli to chcete jinak, tak si zařiďte vlastní školu a přeji vám hodně štěstí.

Diskusní téma: Věnujte se svému tréninku

Datum: 28.04.2008

Vložil: Michal G.

Titulek: aby to tady nebylo tak prrázdný...

...první pokus o diskusi. Spíš jen tak mne napadlo - krásný přirovnání času a jeho naplnění:
Učitel s žáky se bavili o naplnění volného času.
Tak tedy vzal nádobu a do ní umístil velké kameny tak aby byla napněná. Zeptal se: je ta nádoba plná? Jeden z žáků odpověděl: nikoliv, není. Správně, řekl učitel a vzal hrubý štěrk a nasypal ho mezi kameny, setřásl až se štěrk dostal do všech zákoutí. A co nyní, je plná? Zeptal se. Žáci jednohlasně odpověděli že není. Správně - a dosypal mezi hrubý štěrk jemný písek. Ale nádoba stále nebyla naplněná. Následovala voda, která zaplnila zbytek všech volných míst. Nyní byla nádoba plná.
Potom se zeptal: a co z toho plyne? A jeden horlivý žák odpověděl: vždy se dá najít nějaká skulinka ve vašem volném čase a vždy nějaký čas zbývá. Ale učitel mu překvapivě odpověděl: i tak to jde pojmout ale znám lepší vysvětlení.
Jako prví musíte do nádoby dostat velké kameny, protože pak je tam už nenarvete ať se snažíte sebevíc...

Takže čas by byl, ale těch kamenů a štěrku je někdy tolik... a dá se mezi ně počítat i obyčejná lenost?
M.

Datum: 28.04.2008

Vložil: Mirek

Titulek: Re: aby to tady nebylo tak prrázdný...

mám tedy další přirovnání - život je jako hudba... i mezery mají své místo. Ale musí jich být tak akorát a na správném místě, aby vhodně doplnili okolní melodii.

Datum: 03.05.2008

Vložil: Ondra Kupka

Titulek: Re: aby to tady nebylo tak prrázdný...

Ahoj,
s tou leností máš asi dost pravdu... Vždycky, když se nad takovejma úvahama zamyslim, tak začnu mít špatný svědomí. Matura je ale naštěsti už za 14 dní a pak už budu zase pilný student. Teď můžu leda tak pilně studovat knížky po nocích, když už ta fyzika do hlavy opravdu nejde :D

Vyhledávání

Kontakt

Mirek Čermák, BCD, Shihan Tréninky v PRAZE 4 nebo 10 - KAŽDÉ PONDĚLÍ A STŘEDU, 19--21 h. V ÚTERÝ je další trénink Luboše Pokorného, na Praze 2.
Tréninky v LIBERCI - dle domluvy, zatím nárazově.
Tréninky v ŽELEZNÉM BRODĚ pod vedením Jana Michla dle domluvy - kontakt: 774 823 489, Jan Michl
Více viz sekce Tréninky
777 020 694

Blog

13.05.2008 01:32

Dobrý učitel neučí, ale inspiruje

02.05.2008 00:51

Ninpó - téma (nejen) pro rok 2008

02.05.2008 00:14

Vytvářejte podmínky pro štěstí

24.04.2008 22:44

Věnujte se svému tréninku

24.04.2008 22:01

Stupeň v Bujinkan a jeho hodnota

07.03.2008 16:45

RSS kanály