Budó je život i smrt...

Věčný student

04.08.2008 10:32

Ač v současné době v Japonsku, vrátím se k festivalu, který proběhl nedávno. Sensei Luboš Pokorný byl dotazován jedním studentem z Dánska na mnoho věcí. Už nevím, co byla otázka, ale odpověď Luboše zněla v tom smyslu, že nejen v Japonsku, ale i doma je stále studentem. Je stále v kontaktu se svým učitelem, i při tréninku svých studentů. Nehraje si na něco, co neumí, snaží se předávat to, co je jemu osobně předáváno jeho učitelem. A soke Hatsumi? Ten je také stále student. Student Takamatsu senseie. Sám soke velice často zmiňuje, že s Takamatsu senseiem rozpráví, a když studuje stará densho, je ve spojení se všemi učiteli, kteří byli před ním a kteří zanechali svoje zkušenosti skryté na papíře.

V Bujinkanu (o jiných BU ani nemluvě) je hodně lidí, kteří v Japonsku možná i studují, ale když přijedou domů, učí svoje věci, zanášejí do Bujinkanu věci, které tam nikdy nebyly, nebo které si jen vyčetli z knih a vyložili po svém. Dělají ze sebe velké učitele. Ale zapomínají být těmi studenty. Ztrácejí spojení s výukou v Japonsku. Když učitel učí špatně, přestože by chtěl učit dobře, ale zrovna mu to nejde, je to hloupé, ale je to také přirozený vývoj. Pokud však učí úmyslně jinak, pokud si začne myslet, že je spíš učitel, než student, je to už nebezpečné.

Další věc je to, co učí. Hodně lidí, kteří studují v Japonsku u různých Shihanů, poté předávají jejich učení dále. To je vcelku v pořádku, sokeho tréninky jsou těžké. Ale je důležité předávat především to, co učí soke. Protože je to jeho škola. Bujinkan není škola s tisíciletou historií, tu mají školy, které se učíme, ale Bujinkan je organizace soke Hatsumiho a jeho učení. Je třeba mu řádně naslouchat, co nám předává, na co klade důraz. Sokemu je nyní 76 let a evidentně má zkušenosti, které nikdo z nás nemá, a měli bychom mu věřit, že co nám radí, má smysl. Nemyslím, že máme učit techniky, jak je učí on, to je hodně těžké, soke je na jiné úrovni. Myslím tím, že se máme soustřeďovat na principy, na oblasti, které neustále zmiňuje a upřednostňuje.

Být učitelem je lehké, zvlášť, když máte studenty, kteří nevědí, kde je pravda. Oni jsou často velmi důvěřiví (ti nedůvěřiví moc dlouho nezůstanou) a tak není těžké jim podstrčit svoje vysvětlení a zamknout si je k sobě, zastínit jim pravdu sebou samým. Chce to odvahu učitele-studenta, aby dal svobodu studentům, aby sami poznávali a rozhodli se.

Na závěr: Nechtěl jsem narušit tok myšlenek výše, ale musím zmínit ještě jednu věc. Zatímco většina starších studentů BCD opravdu studuje a nechává studovat, hodně mladých studentů trénink fláká, o to více však mají rad pro ostatní. Kolikrát si ani neuvědomí, že mohou trénink druhému úplně znechutit. Navíc jsou sami ještě málo zkušení a spíš se mýlí, i když by byla jejich snaha vedena dobrým úmyslem. Když jsem byl malý, říkali mi - nemluv, když se baví dospělí, pokud nejsi vyzván. Pojďme se domluvit, že pokud vás nikdo vysloveně nevyzve, tak učit (tedy i radit při cizím tréninku) mohou jen studenti od pátého danu výše. S tím, že ti snad už mají soudnost, kdy je to vhodné a kdy ne.

Diskusní téma: Věčný student

Datum: 03.10.2008

Vložil: Radim Novotný

Titulek: Věčný student - štěstí

Plně souhlasím. Mám pocit, že jsme všichni na stejné lodi. Všichni se snážíme studovat, komunikovat. Každý z nás má jedinečně osobité a vlastní vnímání, své zkušenosti. Zásadní otázkou je, jak studujeme (to, v co např. věříme a může to být obecně cokoliv) a kam ubíráme a směřujeme naši energii (zde zdůrazním, že existuje jistá rovnováha). Své studium v Bujinkanu vnímám jako studium nekonečna (prostoru), takže jsem se už smířil a vyrovnal s tím, že Budó nikdy nepochopím, přesto všechno mě naplňuje štěstím. Půjdu dál, abych získal další zkušenosti a znalosti nutné k tomu, abych svou myslí a svým jednáním učinil štastné i okolí a když se mi to podaří, budu štastnější.

Díky Mirku,
Radim

Datum: 05.08.2008

Vložil: Martin Zipaj

Titulek: Věčný student - krátce

Po přečtení tohoto moc pěkného článku mě napadlo, že zájemci o bojová umění by v chaosu internetu měli studovat (trénovat) schopnost rozpoznat opravdovou hodnotu věcí na internetu uveřejněných. Je skvělé, že i takovéto články jsou zde, protože tak může být zachována rovnováha. Přál bych si, aby se více těch co hledají dostalo i k tomuto blogu.

Díky Mirku,
Martin

Vyhledávání

Kontakt

Mirek Čermák, BCD, Shihan Tréninky v PRAZE 4 nebo 10 - KAŽDÉ PONDĚLÍ A STŘEDU, 19--21 h. V ÚTERÝ je další trénink Luboše Pokorného, na Praze 2.
Tréninky v LIBERCI - dle domluvy, zatím nárazově.
Tréninky v ŽELEZNÉM BRODĚ pod vedením Jana Michla dle domluvy - kontakt: 774 823 489, Jan Michl
Více viz sekce Tréninky
777 020 694

Blog

10.08.2011 21:34

Nin

30.09.2009 17:58

Vymažte své znalosti

01.09.2009 14:41

In what way is a precious stone unlike another stone? (Magali)

05.08.2009 15:05

Spojení - connection

05.08.2009 14:55

Rodina a štěstí

17.05.2009 20:05

RenTaiKai 2009

04.08.2008 10:32

Věčný student

06.06.2008 03:08

Pokora Ninji

05.06.2008 10:15

Lidský mozek vidí do budoucnosti. Jen o desetinu vteřiny (iHNed.cz)

13.05.2008 01:46

Kdo neklade otázky, nachází odpovědi.